Zaken doen met het buitenland, wat moet je weten?

Zaken doen met het buitenland

Als je zakendoet met buitenlandse handelspartners speelt vaak de vraag: wie betaalt de btw? Ook krijg je bij internationale handel te maken met belastingregels in Nederland en in het buitenland. Lees hier alles over de fiscale regels als je zakendoet met het buitenland.

 

Afstandsverkopen

Afstandsverkopen zoals e-commerce, en diensten voor particulieren in andere EU-landen

Levert je goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet je die btw meestal aangeven in het EU-land waarmee je zakendoet. Lever je diensten aan particulieren in andere EU-landen en moet je in het buitenland de btw betalen? Dan kun je die btw ook op een vereenvoudigde manier aangeven.

 

Goederen en diensten naar andere EU-landen

Moet je btw in rekening brengen aan je klant in het buitenland of niet? En in welk land doet je aangifte? Dat hangt ervan af of je goederen of diensten levert. En of je klant btw-aangifte doet. Ook voor facturen gelden aanvullende eisen als je zakendoet in de EU.

 

Goederen en diensten afnemen uit andere EU-landen

Goederen en diensten die je koopt van een ondernemer uit een ander EU-land, zijn meestal belast in Nederland. De buitenlandse leverancier met wie je zakendoet, verlegt de btw vaak naar je als afnemer. Je moet de verschuldigde btw zelf berekenen en opgeven in je btw-aangifte. Misschien moet je iets anders doen in je administratie.

 

Zakendoen buiten de EU

Als je zakendoet buiten de EU, heb je te maken met de btw-regels in Nederland en de regels in het buitenland.

 

In Nederland zijn er regels over welke btw je moet berekenen en welke extra verplichtingen je voor je administratie hebt. Welke buitenlandse regels er zijn, moet je zelf nagaan. Controleer ook in welk land je btw-aangifte moet doen.

 

Btw-identificatienummers controleren

Voor jou is het belangrijk om te weten of je klant inderdaad ondernemer is. Controleer altijd het btw-identificatienummer van je klant als u zakendoet met het buitenland.

 

Btw terugvragen uit andere EU-landen

Heb je btw betaald in een ander EU-land? En doe je daar in het buitenland geen btw-aangifte? Jij als je zakendoet in de EU, kan de buitenlandse btw makkelijk terugvragen via de Nederlandse belastingdienst.Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Wanneer is het verstandig om voor een BV te kiezen?
Wanneer is het verstandig om een B.V. te starten?
Scroll to Top
Scroll to Top