Welke verzekeringskosten kun je aftrekken van de belasting?

Als zzp’er of ondernemer ben je waarschijnlijk voor een aantal zaken verzekerd. Wist u dat veel van de kosten van deze verzekeringen aftrekbaar zijn? Bijvoorbeeld voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). 

Als zelfstandig ondernemer of zzp’er kun je jouw AOV-premie aftrekken van de inkomstenbelasting die je jaarlijks moet betalen. Dat is mooi, omdat de premie van een AOV flink op kan lopen! Nu we het er toch over hebben: een eventuele uitkering bij arbeidsongeschiktheid is belast. Je zult over zo’n uitkering dus belasting moeten betalen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wil verzekeren.

 

AOV-premie fiscaal aftrekbaar

Betaal je premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan krijg je aan het begin van het nieuwe jaar een overzicht van de AOV-verzekeraar. Hierin staat hoeveel premie je hebt betaald. Een deel daarvan krijg je terug via de inkomstenbelasting. Dit doe je door de AOV-premie af te trekken van het ‘inkomen uit werk en woning’ (box 1). De AOV-premie hoort dus bij de fiscaal aftrekbare kosten.

 

Voor wie is de AOV-premie fiscaal aftrekbaar?

Voor zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak en firmanten in een VOF of CV geldt dat zij ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) zijn. Dan is de premie die ze betalen voor de AOV fiscaal aftrekbaar. Bij een werkweek van 36 uur kost de arbeidsongeschiktheidsverzekering dan € 0,80 per uur. Handig om te weten als je nadenkt over een arbeidsongeschiktheidsverzekering en twijfelt over de hoge premie.

 

AOV voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)

Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA) en in loondienst van je eigen BV of heb je een NV of stichting? Dan kun je jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering ook via je bedrijf of stichting afsluiten. Het bedrijf of de stichting kan dan niet de begunstigde zijn. De begunstigde is degene die bij arbeidsongeschiktheid de uitkering ontvangt. Sluit je een AOV af voor het geval je arbeidsongeschikt raakt, dan ben je dus de begunstigde.

Let wel op het volgende: Betaalt de BV of NV de premie voor de AOV? Dan kan de curator bij een faillissement de uitkering opeisen. Sluit je  een arbeidsongeschiktheidsverzekering via je bedrijf? Dan is het belangrijk dat je weet wat de risico’s zijn. Als het namelijk slecht gaat met de zaken en je BV gaat failliet, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer. Ook een uitkering via de BV gaat dan verloren. Wil je dit voorkomen, sluit dan privé een verzekering af. Laat je dus goed informeren wanneer je een AOV wil afsluitenAdvies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Wanneer is het verstandig om voor een BV te kiezen?
Wanneer is het verstandig om een B.V. te starten?
Scroll to Top
Scroll to Top