Welke gegevens moet ik inleveren bij mijn boekhouder?

Wat moet ik bij mijn boekhouder inleveren?

De financiële positie van je onderneming kennen is belangrijk. Een goede administratie geeft je daarbij doorlopend inzicht. Het is daarnaast een middel om je onderneming te sturen. Stijgen je inkomsten of juist de uitgaven? Welke klanten hebben nog niet betaald? Je bent bovendien ook wettelijk verplicht een bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. 

 

Boekhouding uitbesteden of zelf doen

Je kunt je financiële administratie zelf doen of uitbesteden. Uitbesteden van je boekhouding kan aan een boekhouder of accountant. Een goede boekhouder of accountant betaalt zichzelf vaak terug in bijvoorbeeld belastingvoordelen of besparingen. 

 

Wat moet ik allemaal aanleveren bij mijn boekhouder?

 • facturen: ontvangen facturen en kopieën van uitgaande facturen 
 • transactieoverzichten
 • kasadministratie
 • contracten en correspondentie met opdrachtgevers en leveranciers
 • urenadministratie
 • reisadministratie voor auto en/of openbaar vervoer
 • belastingen, zowel btw als inkomstenbelasting
 • modelovereenkomst (voorheen VAR)
 • bedrijfscorrespondentie zoals brieven, e-mails, offertes , contracten, brochures en faxberichten

Bewaar administratie 7 tot 10 jaar

De bewaartermijn voor gegevens over onroerende zaken en rechten op onroerende zaken is minimaal 10 jaar. De basisgegevens van je administratie moet je minimaal 7 jaar bewaren. Deze basisgegevens zijn in ieder geval:

 • debiteuren- en crediteurenadministratie
 • in- en verkoopadministratie
 • grootboek
 • voorraadadministratie
 • loonadministratie

Bewaar je de gegevens digitaal? Zorg er in dat geval voor dat je tijdens de bewaartermijn bij alle gebruikte programma's en opgeslagen informatie kunt. Dat betekent ook dat je toegang moet houden tot (mogelijk betaalde) programma's die je op dit moment niet meer gebruikt. Houd daar rekening mee.Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Wanneer is het verstandig om voor een BV te kiezen?
Wanneer is het verstandig om een B.V. te starten?
Scroll to Top
Scroll to Top