Wanneer is het verstandig om een B.V. te starten?

Een B.V. is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en wordt opgericht bij een notaris. Vaak wordt de B.V. op verschillende manieren gebruikt, maar de twee meest voorkomende B.V. vormen zijn een holdingmaatschappij en een werkmaatschappij.


Wanneer het interessant is om een B.V. te starten?

Dat hangt af van een aantal verschillende factoren. Allereerst natuurlijk; de belasting. Het is fiscaal gezien interessant om vanaf een bedrag van €125.000 winst per jaar een B.V. te starten. Hier wegen de voordelen welke je hebt als ondernemer (zie onze blog over aftrekposten) niet meer op tegen het belastingtarief van de vennootschapsbelasting.


Een B.V. kan ook erg interessant zijn voordat je €125.000 winst hebt, bijvoorbeeld vanwege de aansprakelijkheid. Bij de B.V. is het bedrijfs- en privévermogen namelijk gescheiden. Bij een eenmanszaak, VOF is dit niet het geval. Inhoudende dat jij ook aansprakelijk bent met je privévermogen voor de schulden van je bedrijf.


Om deze reden kan het erg interessant zijn om direct een B.V. te starten.


Het kan ook interessant zijn voor de samenwerking. Mensen willen vaak toch graag wat meer zekerheid. Wanneer een persoon tijdens een samenwerking aandeelhouder wordt van een bedrijf, dan heeft hij/zij meer inspraak in het bedrijf en dient deze echt meegenomen te worden in de besluitvorming.


Ook kan de samenwerking niet zomaar 1-2-3 gestopt worden, want er iemand dient zijn aandelen dan over te dragen. Of er dient een besluit genomen te worden, vaak met goedkeuring van de aandeelhouders, dat het bedrijf wordt geliquideerd. Bij een VOF kan doorgaans iedere vennoot ervoor kiezen om de samenwerking te beëindigen waarbij dit vrij gemakkelijk zal gaan.


Wij hopen jullie via deze wijze korte relevante informatie gegeven te hebben over de B.V.! Mochten jullie voornemens zijn om een B.V. te starten en je hebt vragen, plan dan even een GRATIS gesprek in. Wij helpen jullie met alle liefde op weg!


Tot de volgende!

Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Vergroot je financiële kennis.

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Scroll to Top
Scroll to Top