Waarom is het verstandig om te werken met potjes?

Als ondernemer heb je rekening te houden met een heleboel zaken: inkomsten, uitgaven en investeringen. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het succes van je bedrijf, is een beetje financiële rust wel fijn! Onze aanrader: krijg inzicht in je financiën door te werken met potjes!

Waarom potjes?

Krijg inzicht in je financiën door te werken met potjes. Het creëren van verschillende potjes om je inkomsten over te verdelen, kan zorgen voor een hoop financiële rust en overzicht! Op deze manier verdeel je je inkomsten op een overzichtelijke manier en geef je niet per ongeluk geld uit wat voor de Belastingdienst moest zijn! Hoe vervelend zou het zijn als je aan het eind van het kwartaal te weinig btw hebt gereserveerd om aan de Belastingdienst te betalen? Door met potjes te werken, voorkom je deze onhandigheden én creëer je overzicht!

Krijg inzicht in je financiën door de volgende potjes

Je kunt verschillende soorten potjes aanhouden. Belangrijk is dat je potjes voor de Belastingdienst hebt, potjes ‘voor de toekomst’ en potjes voor jezelf. Je moet natuurlijk zelf ook kunnen genieten van het succes van jouw bedrijf! Hieronder zal ik de verschillende soorten potjes toelichten!

Btw potje (behalve als je meedoet aan de KOR)

Allereerst een heel belangrijk potje: de btw, oftewel omzetbelasting! Bijna alle ondernemers moeten over hun product of dienst btw heffen, en dus ook aan de Belastingdienst afdragen. De btw is in de meeste gevallen 21%, soms ook 9% of 0%. Op de website van de Belastingdienst kun je lezen wat voor jouw onderneming geldt. Dit btw-bedrag is dus nooit jouw eigen geld, en moet direct in een apart btw potje. Door direct de btw in een apart potje te doen, verwar je dit bedrag ook niet met jouw eigen geld en voorkom je dat je dit bedrag per ongeluk uitgeeft!

Dit geldt trouwens niet als je bent vrijgesteld van de btw, door bijvoorbeeld mee te doen aan de Kleine Ondernemersregeling 2020. Ik heb hier een apart artikel over geschreven, en uitgelegd wanneer dit voor jou aantrekkelijk is!

Inkomstenbelasting potje

Jaarlijks ben je als ondernemer ook verplicht om inkomstenbelasting te betalen. Dus na de btw, is nog steeds niet al het verdiende geld voor jou. Veel beginnende ondernemers vergissen zich hierin en schrikken na een succesvol jaar van het bedrag dat ze alsnog aan de Belastingdienst moeten afdragen. Het is dus belangrijk om het bedrag voor de inkomstenbelasting tijdig in een apart potje te doen, zodat je dit niet per ongeluk uitgeeft. Hoeveel inkomstenbelasting moet je als ondernemer dan afdragen? Dit bedrag is per onderneming afhankelijk van het bedrag dat je hebt omgezet.

Hoeveel inkomstenbelasting je moet reserveren lees je in dit artikel.

Potje voor de kosten die je verwacht

Krijg inzicht in je financiën door te weten welke kosten jouw onderneming doorgaans maakt. Zorg ervoor dat je alle kosten kunt betalen. Dit is voor elke onderneming natuurlijk anders. Een fotografe heeft weer andere kosten dan een schoonheidsspecialiste. Krijg goed inzicht in de kosten die je de afgelopen maanden hebt gemaakt en schrijf dit eens duidelijk uit. Op deze manier kun jij inzicht krijgen in de kosten die je per maand maakt. Zorg er dan voor dat je een bedrag in een ‘kostenpotje’ verwerkt, op deze manier krijg je nooit betalingsproblemen.

Potje voor de investeringen

Je wilt met je onderneming natuurlijk groeien! Daarom is het ook belangrijk om een potje voor de investeringen, oftewel groeipotje, te maken! In dit potje doe je een bedrag dat je voor de groei van je bedrijf wilt reserveren, om zo jouw bedrijf naar een volgend niveau te tillen! Via dit potje kun je sparen voor bijvoorbeeld interessante cursussen of voor nieuwe benodigdheden zoals een iPhone of laptop!

Potje voor je salaris

Als laatste een héél belangrijk potje: het salarispotje! Van al je harde werk wil je natuurlijk ook de vruchten plukken en daar is het salarispotje perfect voor! Bij dit potje wil ik benadrukken dat het belangrijk is dat je er een vast bedrag uithaalt, en niet elke maand alle winst naar jezelf overmaakt. Als je dit namelijk op een consequente manier doet, kun je jezelf in mindere maanden ook hetzelfde bedrag betalen en kom je privé niet voor ongemakkelijke situaties te staan!

Potjes zorgen dus voor inzicht in je financiën

Door verschillende potjes aan te houden, zorg je ervoor dat je belangrijke kosten apart zet, geld reserveert om te kunnen groeien én kun jij jezelf ook in mindere maanden hetzelfde salaris uitbetalen. Als resultaat krijg je meer inzicht in je financiën en creëer je overzicht en structuur! Op deze manier is het makkelijker om je bedrijf te managen en op den duur scheelt het enorm veel tijd.Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Wanneer is het verstandig om voor een BV te kiezen?
Wanneer is het verstandig om een B.V. te starten?
Scroll to Top
Scroll to Top