Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heb je recht op een aantal ‘extra’ aftrekposten. Aftrekposten zorgen ervoor dat je ‘fiscale winst’ (de winst welke gebruikt wordt als grondslag om te bepalen hoeveel belasting je zal moeten betalen) lager wordt.


In Nederland betaalt een ondernemer welke geen rechtspersoon is, inkomstenbelasting in box 1. Tuurlijk als je een B.V. hebt betaal je over de eerste 46.000 ook inkomstenbelasting, maar laten we het vooral niet moeilijker maken dan het allemaal al is.


Momenteel per 2021 betaal je over winst uit onderneming, inkomstenbelasting. In 2021 zijn de schijven gewijzigd. We zijn verandert van drie schijven naar twee en de tarieven zijn gewijzigd:


  • Schijf 1: Tot een fiscale winst van €68.508 betaalt men 37,10%
  • Schijf 2: Vanaf €68.508 betaalt men 49,50%


Potverdikkie Mister Ecom Boekhouder, moet ik over elke euro extra winst boven de €68.508 bijna de helft ervan afdragen?! Jup, dat klopt, nu ben je denk ik wel geïnteresseerd in de aftrekposten hè? Toch wel fijn dat je nu ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.


Als ondernemer heb je namelijk recht op aftrekposten waardoor je de ‘fiscale winst’ kan drukken. Dit betekent simpel gezegd dat je winst bijv. €80.000 kan zijn, maar je ‘fiscale winst’ €50.000, waardoor je dus over ‘slechts’ €50.000 belasting hoeft te betalen.


Check of je in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek. Dit is een bedrag welke je mag aftrekken van je winst. De ondernemersaftrek kan bestaan uit:

  • Zelfstandigenaftrek: jaarlijkse aftrek van vast bedrag;
  • Meewerkaftrek: aftrek voor onbetaald meewerken door fiscale partner;
  • Startersaftrek: extra aftrek vast bedrag in drie van de eerste vijf jaar van de onderneming;
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: vast bedrag bij verlaagd urencriterium;
  • Stakingsaftrek: aftrek vast bedrag bij stoppen;
  • En WBSO: aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk bij innovatie.


Voor de ondernemersaftrek moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Je controleert dit met de OndernemersCheck. Ook moet je voldoen aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur.


Gebruik als MKB'er of ZZP'er de MKB Winstvrijstelling. Je kunt dan 14% van de winst aftrekken. Ook voor de MKB Winstvrijstelling moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, maar hiervoor geldt het urencriterium niet.


Zoals je merkt loont het dus om ondernemer te zijn! Mocht je er over twijfelen of je ondernemer bent? neem dan contact op met ons, wij zouden je graag hierbij willen helpen.


Tot de volgende!

Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Vergroot je financiële kennis.

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Scroll to Top
Scroll to Top