Moet ik mijn uren bijhouden voor het urencriterium?

Als ondernemer moet je goed je uren bijhouden, een duidelijke urenregistratie kan namelijk noodzakelijk zijn om te kunnen bewijzen dat je voldoet aan het urencriterium. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor jezelf om bij te houden hoeveel uur je aan het werk bent.


Veel ondernemers werken zonder regelmaat. De ene dag werk je misschien twaalf uur, de andere maar vijf. Als ondernemer moet je 1225 uur per jaar werken om in aanmerking te komen voor bepaalde belastingvoordelen. Dat wordt ook wel het urencriterium genoemd. Je gebruikt een urenregistratie om dit te bewijzen, wil je weten voor welke aftrekposten dit vereist is lees dan onze blog: ‘Van welke fiscale mogelijkheden kan ik gebruik maken als ondernemer?'.


Hoe jij je uren moet bijhouden, daar spreekt de wet niet over. Slechts over ‘dat’ jij je uren moet bijhouden. Hierbij is het belangrijk dat je uren worden bijgehouden op dezelfde manier. Ga dus niet verschillende manieren zoals excel, pen en papier of verschillende apps combineren. Gebruik één manier per boekjaar.


Hoe kan ik handig mijn uren bijhouden?


1. Gratis urenregistratie in MoneyMonk

Deze online tool biedt ondernemers een gratis urenregistratie (in de hoop dat je uiteindelijk het hele pakket afneemt). Je kunt je uren bijhouden tot op de minuut nauwkeurig. Met MoneyMonk zie je verder nog in één oogopslag of je je urencriterium gaat halen en hoeveel uren je nog kunt factureren. Er is ook een app, handig voor onderweg.


2. Urenregistratie zzp met Toggl

Gebruik je vaak een smartphone zoals een Iphone of een Samsung, dan is Toggl de app voor jou! Middels deze app kan jij je uren bijhouden en nog veel meer.


3. Google Agenda

Veel mensen plannen hun google agenda vol met de werktijden en herhalen deze zoals bijv. iedere zaterdag en zondag 16:00-20:00 (werken aan onderneming). Hierdoor kan je een aantal dingen automatiseren omdat je ‘afspraken’ in je google agenda automatisch kan laten terug komen. Het enige nadeel is dat je niet in één oogopslag kan zien hoeveel uur je er al op hebt zitten.


Hopelijk ben je wat wijzer geworden van deze blog en ga je nu ook je uren bijhouden. Het is zowel belangrijk voor je bedrijfsvoering als de belasting, dus start nu en noteer dan even direct dat je deze blog hebt gelezen voor je bedrijf :)! Dat telt natuurlijk ook mee.


Heb je te weinig uren? Lees dan gewoon even alle blogs van de EcomBoekhouder, het draagt bij aan het urencriterium én aan je portemonnee!


Tot de volgende.

Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Vergroot je financiële kennis.

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Scroll to Top
Scroll to Top