Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?

De jaarrekening of financieel jaarverslag is een jaarlijks overzicht van de financiële situatie van een bedrijf of organisatie. Vaak is een jaarrekening een onderdeel van, of bijlage bij, het totale jaarverslag van de organisatie.


Een jaarrekening wordt vaak gebruikt bij de aanvraag van financiering, maar is in veel gevallen niet verplicht voor een onderneming. Bv's, nv's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn voorbeelden van rechtsvormen die verplicht zijn de jaarrekening te deponeren. Een jaarrekening is niet verplicht om te deponeren voor bijvoorbeeld een eenmanszaak, een vof of een maatschap.


Vaak is de vorm van een jaarrekening ook een dingetje. Voor een jaarrekening wordt vaak namelijk flink wat gerekend (€600 - €800), terwijl in bijna 90% van gevallen een vereenvoudigde jaarrekening gedeponeerd kan worden. Deze jaarrekening is (indien je administrateur je boekhouding heeft bijgehouden) vaak een druk op de knop.

De bedrijfsgrootte van je onderneming is namelijk bepalend voor de vraag welke financiële informatie je openbaar moet maken.

Zoals te zien aan deze eisen zullen veel rechtspersonen in de beginjaren een micro rechtspersoon of klein rechtspersoon zijn. Deze hoeven een beperkte balans of een verkorte balans en toelichting te deponeren.

Zoals je uit ons verhaal kan opmerken betekent het dus dat je in veel gevallen als ondernemer geen jaarrekening hoeft op te laten stellen en indien je deze wel moet opstellen, zal het vaak een simpele variant zijn.

Wij van de Ecom Boekhouder hebben een all-in tarief waarbij we ook de optie geven om de jaarrekening mee te nemen. Wij geven ook de optie om de jaarrekening erbij los te nemen. Zodat je precies weet wat je maandelijks betaald en waarvoor je betaalt.


Tot de volgende!

Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Vergroot je financiële kennis.

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Scroll to Top
Scroll to Top