Hoe werkt een bankkoppeling?

Een bankkoppeling helpt de banktransacties van een zakelijke bankrekening te koppelen aan posten in de bedrijfs administratie of boekhouding.

Het koppelen van banktransacties aan onder andere je facturen en uitgaven is een belangrijk onderdeel van het beheren van je bedrijfsfinanciën.

Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je een ontvangen betaling  aan de bijbehorende factuur koppelt. Ten eerste omdat je dan direct kunt zien welke facturen wel of niet betaald zijn en ten tweede om je balans in evenwicht te houden. Je debiteuren post op de balans wordt namelijk verminderd met het ontvangen bedrag van de klant, terwijl je banksaldo (liquide middelen) vermeerderd wordt met hetzelfde bedrag.

Hoe werkt een bankkoppeling precies?

Op een bankafschrift zullen alle bankbetalingen weergegeven zijn die je van klanten hebt ontvangen. De bedragen van deze betalingen zouden overeen moeten komen met een factuur die door jouw bedrijf is verzonden en in je boekhouding is opgenomen.

Wanneer je een bankafschrift upload, zal de bankkoppeling zoeken naar een overeenkomend factuurbedrag in je administratie en voorstellen om de betaling aan de factuur te koppelen.

Hetzelfde proces vindt plaats voor je uitgaven. Wanneer er een uitgaande betaling op je bankafschrift staat, dan zal de bankkoppeling een uitgave met hetzelfde bedrag in je administratie zoeken om de betaling daaraan te koppelen.

Verschillen tussen je bankafschrift en boekhouding

Het kan voorkomen dat een transactie wel wordt weergegeven op je bankafschrift, maar niet in je boekhouding. Deze openstaande posten kunnen aanduiden dat er misschien onwenselijke verschillen zijn tussen de boekhoudgegevens en het bankafschrift. Het is belangrijk dat deze posten gecontroleerd worden.

Enkele verschillen zijn bijvoorbeeld:

  • Banktransacties met een afwijkend factuurbedrag dan het factuurbedrag in de administratie
  • Geld dat is opgenomen of ontvangen maar niet is opgenomen in de bedrijfsboekhouding (misschien privégebruik)
  • Betalingen gedaan zonder dat het bedrijf daarvan op de hoogte is

Door regelmatig je banktransacties te koppelen, kan het aantal fouten in je boekhouding drastisch verminderen en wordt het gemakkelijker om afwezige inkoop- en verkoopfacturen te vinden.Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Wanneer is het verstandig om voor een BV te kiezen?
Wanneer is het verstandig om een B.V. te starten?
Scroll to Top
Scroll to Top