Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?

Het antwoord hierop kan kort en duidelijk zijn: ja, je moet je administratie bewaren. Zo, dat is een korte blog. Soms is het antwoord op moeilijke vragen heel simpel.


Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht, maar vanwege naheffingen door de belastingdienst is het slim om jouw administratie 5 jaar te bewaren. Voor bedrijven en zelfstandigen geldt wel een wettelijke bewaarplicht van 7 tot 10 jaar.


Maar EcomBoekhouder waarom zou ik het moeten bewaren anders dan naheffing? Ik kan toch ook gewoon sparen? Sparen moet je altijd doen. Maar er zijn nog twee belangrijke reden om je administratie te bewaren: Boekenonderzoek en bedrijfsonderzoek.


Wanneer je een onderneming hebt, dan kan er een boekenonderzoek door de Belastingdienst worden gedaan. De Belastingdienst kan een bedrijfscontrole komen doen om te controleren of uw administratie op helemaal op orde is. 

 

Het is verplicht om als ondernemer mee te werken aan de controle van de Belastingdienst. Je dient de medewerker van de Belastingdienst toegang te geven tot het gebouw waarin jouw onderneming is gevestigd.

Daarnaast dien je alle gegevens en inlichtingen te geven welke van belang zijn voor de controle. Ook moet je inzage geven in jouw administratie en toestaan dat er kopieën van worden gemaakt. Tot slot moet iedereen die aanwezig is in jouw onderneming zich ook kunnen identificeren.


Wat is dan een bedrijfsonderzoek?

De Belastingdienst kan ook bij je langskomen voor een bedrijfsonderzoek. Dit doen zij om informatie te verzamelen en om inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering en administratie, soms ook voor een specifieke aangifte. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst ter plaatse wil waarnemen hoe de dagelijkse zaken gaan van de onderneming.


Deze onderzoeken komen niet onaangekondigd. Meestal kondigt de Belastingdienst dit aan. Dus als jij op een zondagavond niet nog even 7 jaar aan bonnetjes, aangiftes, verkoop- en inkoopfacturen bij elkaar wilt ritselen, is het sterk aan te raden om een boekhouder in dienst nemen. Deze bespaart je een hoop zorgen waar je als ondernemer liever zelf geen tijd in steekt.

Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Vergroot je financiële kennis.

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Scroll to Top
Scroll to Top