Consumentenrechten

Als een klant iets koopt, dan is dit een mondelinge of schriftelijke afspraak tussen jou en de koper. Deze afspraak brengt rechten en plichten met zich mee. Je klant moet de afgesproken prijs betalen. Jij als verkoper moet een ‘deugdelijk product’ leveren. Het product moet bijvoorbeeld aan bepaalde eisen voldoen. Het consumentenrecht is een verzameling van wetten om consumenten te beschermen. Consumenten hebben daarnaast ook plichten.


Garantie geven

Het product dat je verkoopt moet ‘deugdelijk’ zijn, van goede kwaliteit. Dit is de wettelijke garantie waar je klant recht op heeft. Als het product bijvoorbeeld kapot is, dan moet je het vervangen of repareren. Je kunt naast de wettelijke garantie ook extra garantie geven of verkopen. Bijvoorbeeld een verkopersgarantie of een langere garantie.


Bedenktijd geven

Vaak heeft je klant recht op bedenktijd. De aankoop kan worden teruggedraaid, dat is het herroepingsrecht of recht van ontbinding. Je klant heeft niet altijd recht op de wettelijke bedenktijd. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld producten die op maat zijn gemaakt of die kunnen bederven.


Kopen op afstand

Verkoop je online via een webwinkel of telefonisch? Dan moet je jezelf houden aan de regels voor kopen op afstand. Je klant heeft bijvoorbeeld in de meeste gevallen recht op de wettelijke bedenktijd, en je moet onder andere duidelijke informatie geven over dat recht, de prijs en hoe je dit levert.


Persoonsgegevens beschermen

Krijg je persoonsgegevens van je klanten, bijvoorbeeld via je webshop? En bewaart, gebruikt of deel je de gegevens? Je moet deze gegevens beschermen. De privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) vertelt wat je wel en wat je niet mag doen.

Wil je meer weten? Maak dan via onderstaande knop een vrijblijvende afspraak


Advies nodig bij deze of andere financiële vraagstukken?

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Heb ik een bewaarplicht van mijn administratie?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruik maken?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Wanneer is het verstandig om voor een BV te kiezen?
Wanneer is het verstandig om een B.V. te starten?
Scroll to Top
Scroll to Top